?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry



Во времѧ оно, бѣша Нїфъ-Нїфъ иже ѿ свинїй есть, и два брата егѡ живѧста съ нимъ, ихже имена суть Нафъ-Нафъ и Нуфъ-Нуфъ, иже якоже и братъ ихъ свинїама бѣста. Нїфъ-Нїфъ и Нафъ-Нафъ юродива бѣста, Нуфъ-Нуфъ же бѣ свинъ, премудрости исполненъ. Живѧху же во странѣ добрей, идѣже ядоша былїе травное и ѿ пчелъ сотъ, ни въ чемъ же имуще нужду. Совѣщаше же сѧ, глаголюще, якѡ мы, добраѧ свинїѧ, живуще во странѣ добрей, не имамы нужды, но нѣсть намъ идѣже вселити ближнїѧ нашѧ, и всѧ именїѧ наша. Возрастъ же имамы поѧти себѣ женъ и родити сыны и дщери, имже нѣсть крова, ниже ночлега, ниже престола домовъ нашихъ. Сотворимъ ѹбо себѣ три кущи добли, идѣже вселимся съ женами и чадами нашими и всемъ именїемъ нашимъ. И бысть распрѧ въ братїи, якоже глагола кїйждо ихъ сотворити домъ свой по желанїю своему. И не согласившеся, какѡ подобаетъ сотворити домы своѧ, кїйждо изшедъ, сотвори якоже размышляше въ себѣ. И сотвори ѹбо Нїфъ-Нїфъ кущу изъ плевелъ, Нафъ-Нафъ же из хврастїѧ, Нуфъ-Нуфъ же из каменїѧ созда себѣ домъ.


И бысть, внегда почиваху свинїѧ сїѧ на ложахъ своихъ подъ кровами домовъ своихъ и храплѧху, прїиде въ землю ту Волкъ, ищѧй расхитити именїѧ, ихже не собра и поѧти ѿ скота, егоже не пасе и не воздои. И ѹвѣдевъ ѡ свинїѧхъ сихъ, речѣ въ себѣ поѧсти ѧ. Пришедъ же Волкъ въ варъ дневный къ дому плевелному, въ немже почиваше Нїфъ-Нїфъ, не размышлѧѧ страха смертнагѡ грѧдуща къ нему, дхну вельми ѕѣлѡ на плевелы дома Нїфъ-Нїфова, и сотрясошасѧ стены дому тогѡ и ѡбвалишасѧ, зане не имѣѧху ѡснованїѧ на камени, вси же изъ плевелъ создани бѣша. Внегда же сокрушахусѧ стены домовныѧ, восста Нїфъ-Нїфъ ѿ сна и речѣ: «Ѹвы мнѣ, якѡ не послушахъ ѹвѣщеванїй братїй моихъ, рѣкшихъ мнѣ, якѡ не подобаетъ сотворити домъ изъ плевелъ! Азъ же неразумїемъ моимъ сотворихъ сїе, и что вижду и камѡ бѣжу нынѣ?» И ѿверзшу ѹже Волку пасть свою на поросѧ, избѣже оный свинъ въ предѣлъ брата своегѡ Нафъ-Нафа, Волкъ же гнаше его созади. И воставъ Нафъ-Нафъ ѿ ложа своегѡ, якѡ ѹслыша толкуща брата, ѿверзе. Вшедъ же въ горницу, возгласи Нїфъ-Нїфъ гласомъ велїимъ, глаголѧ: «Ѹвы мнѣ! Якѡ Волкъ лукавый пришедъ, разори именїе мое плевелное и нынѣ грядетъ по мнѣ, ища пожрати мѧ!» И ѿвѣщавъ, речѣ ему Нїфъ-Нїфъ: «Пришелъ еси ко мнѣ погубити и мя съ собою? Обаче не ѹжаснисѧ, ниже ѹбойсѧ, якѡ не изъ плевелъ домъ мой созданъ есть, и не возможетъ Волкъ здѣ яти ны». Еще же има глаголющама, прїиде Волкъ, грѧдый вослѣдъ Нїфъ-Нїфа, и ѡбрѣте домъ изъ хврастїя сложенъ. И разумѣвъ, якѡ два поросѧта сокрываютасѧ въ немъ, паче ѡѕлобивсѧ и взалкавъ, дхну ѕѣлѡ ѕѣлѡ на домъ изъ хврастїя и поколебася (домъ). И дхну паки, и сотрясошасѧ стены и паде домъ, якоже и домъ Нїфъ-Нїфовъ. И ѡбъятъ страхъ велїй свинїѧ та, и излезша изъ хврастна дома, бѣжаста ѿ Волка въ предѣлъ Нуфъ-Нуфовъ, ѕѣлѡ вопїюща, и хрюкающа, занѣже свинїѧ бѧста.

Слышавъ же Нуфъ-Нуфъ шумъ, егоже ѹчиниша братїя егѡ бѣгуща, изшедъ во срѣтенїе има. Ѹзревъ же бѣгство братїй своихъ и ѕѣлѡ ѹжассѧ, речѣ има во срѣтенїе: «Чесо ѹбо неподѡбнаѧ творита? Ѹбо буїа еста, да бѣжита ѿ Волка? Не должно ли вама наипаче сидѣти въ домѣхъ своихъ, егда прїидетъ Волкъ?!»

Она же рѣста ему, якѡ не ѡградиша ѧ домы ихъ ѿ Волка и какѡ падоша (домы), какѡ же бѣгство сотвориста и силы ѹже не имутъ сокрытисѧ ѿ негѡ. И речѣ Нуфъ-Нуфъ: «Внидита ѹбо подъ кровъ дома моегѡ, или азъ не братъ вама есмь?» Внегда же внидоша свинїѧ и затвориша двери дома Нуфъ-Нуфова, иже изъ камене бѣ созданъ, прїиде къ дому Волкъ, алчѧй ѕѣлѡ и ярости преисполненъ еже пожрати поросѧтъ сихъ. Не размысливъ же въ себѣ, якѡ домъ сей изъ камене сложенъ есть, дхну на него. Видевъ же, якѡ ничесоже бысть стенамъ дома, дхну паки и паки. Разумѣвъ же, якѡ не такѡ подобаетъ поѧти поросѧтъ, въ дому семъ таѧщихсѧ, возлѣзъ на кровлю дому сегѡ, мняше пролѣзти дымоходомъ пещи огненныѧ, юже ѹстрои Нуфъ-Нуфъ в дому своемъ да согрѣетъ та вся ближнїѧ егѡ.

И слышавше поросѧта, якѡ Волкъ якоже ѕмїй влѣзе въ дымоходъ дому каменнагѡ, егоже созда Нуфъ-Нуфъ премудрый, сотвориша очагъ въ пещи, и огнь возгоревсѧ, ѹмори Волка, той бо пребезумнѣ просуну носъ свой въ пещь и застрѧ въ дымоходѣ, якоже Вїнїй Пухъ, бѣ же Волкъ ѕѣлѡ ѹпитенный. И возрадовашасѧ свинїѧ ѡ избавленїи ѿ Волка, и живѧху вкупѣ въ дому Нуфъ-Нуфовѣ всѧ дни живота своегѡ.

[Ято мною от Лицекнижия игумна Петра (Мещеринова), сочинитель же премудрости сей тайнозрительно сокрыт есть]

Comments

( 40 comments — Leave a comment )
Page 1 of 2
<<[1] [2] >>
pevchaya_ptiza
Apr. 22nd, 2015 04:56 am (UTC)
Где убо толкования Святых Отцев на притчу сию? :)
edgar_leitan
Apr. 22nd, 2015 06:01 am (UTC)
Такожде Отцы Церковнии сказывают и таковая словесы:

"Сказание о Кузнечике и Лягухе Богопротивной

Аки преподобныя отцы пустынники, в дебрех травяных сиде убо тварь Божия Кузнечиком нареченная. И цвет и вид и подобие имеша огуречное. Постником бе и травою питася. И мяс козявочных никогдаже вкушаше. И звери дивии мухами нареченнии прихождаше к нему и трапезу делиша с ним братолюбия ради.

Внезапу, яко тать в нощи приидоша убо окаянная Лягушка - грешница великия, чревоугодница жестоковыйная. И яко геенна ненасытная разверзе уста свои смердящии и пожре Кузнечика за грехи его тайныя. Аще бы Кузнечик, жалости вельми достойный, не име стыда ложного на исповеди, да не утаи греси своя по неразумию - не смогла убо Лягуха Богопротивная поглотити его нераскаяннаго.

Напрасно бо Кузнечик о смертном часе не памятова, аще и правильно не гадал с чародейцами о времени пришествия его, но не помышлял убо о кончине лютой без покаяния, тако и умре неприготовленный."
(no subject) - pevchaya_ptiza - Apr. 22nd, 2015 06:07 am (UTC) - Expand
nectarius
Apr. 22nd, 2015 09:47 am (UTC)
Мнит ми ся, яко зазрети мощно писание сие неправаго ради употребления падежей и форм глаголов.
Вот, например, в первой же фразе:
"два брата егѡ живѧста съ нимъ, ихже имена суть" - если уж употреблять двойственное, то последовательно, и тогда не "суть", а "еста".
"иже якоже и братъ ихъ свинїама бѣста" - творительный здесь не нужен. ср.: "и богъ бѣ слово". И опять же не "ихъ", а "ею". ср.: "очи же ею держастѣся".



Edited at 2015-04-22 09:52 am (UTC)
edgar_leitan
Apr. 22nd, 2015 11:50 am (UTC)
Премного благодарствую за исправления и уточнения! :)
(no subject) - uxus - Apr. 22nd, 2015 01:59 pm (UTC) - Expand
(no subject) - edgar_leitan - Apr. 22nd, 2015 06:57 pm (UTC) - Expand
(no subject) - uxus - Apr. 22nd, 2015 02:06 pm (UTC) - Expand
(no subject) - edgar_leitan - Apr. 22nd, 2015 08:27 pm (UTC) - Expand
wutheringkites
Apr. 22nd, 2015 12:53 pm (UTC)
Кто же сочинитель премудрости сей?:-)

У нас в университете в свое время был "обязательный словарь искусствоведа", где фигурировал

"Неф - не вошедший в историю четвертый поросенок".


The 1953 North Sea flood
edgar_leitan
Apr. 22nd, 2015 06:59 pm (UTC)
Не вем сего. Имяреком нарицается :)
petrark
Apr. 22nd, 2015 07:45 pm (UTC)
О, я это только что видел в другом журнале.
Я там уже похвастался, что будучи первокурсником, перевёл (как умел) на старославянский "Евангелие от митьков". К сожалению, текст частично пожрали кодировки.
edgar_leitan
Apr. 22nd, 2015 08:20 pm (UTC)
Петя, тут перевод ругают все, кому не лень. Мне даже несколько обидно стало за анонимного автора :))
Что Вы скажете как профессиональный лингвист? Это действительно такие страшные и недопустимые "ошибки", и их такое великое множество, или такое могло встречаться в реальных старославянских, неприглаженных текстах? Я-то, не будучи славистом, тем более начитанным в рукописях, готов смиренно внимать знатокам. Главное, чтобы действительно были знатоки, о чём я наверняка знать не могу. А вот Вашему мнению, по личному знакомству, безоговорочно доверяю :)

Edited at 2015-04-22 08:22 pm (UTC)
(no subject) - petrark - Apr. 22nd, 2015 08:22 pm (UTC) - Expand
(no subject) - petrark - Apr. 22nd, 2015 08:24 pm (UTC) - Expand
gratias ago - edgar_leitan - Apr. 22nd, 2015 08:32 pm (UTC) - Expand
nikola_borisov
Apr. 23rd, 2015 04:13 pm (UTC)
стены -- стѣны.

или азъ не братъ вама есмь -- выразительнее будет "еда нѣсмь (азъ) вратъ вама?"


Edited at 2015-04-23 04:14 pm (UTC)
edgar_leitan
Apr. 24th, 2015 09:25 am (UTC)
Спасибо!
livejournal
Apr. 24th, 2015 02:38 am (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь u47 сослался на вашу запись в своей записи « Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] Оригинал взят у в Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
livejournal
Apr. 24th, 2015 05:17 pm (UTC)
О трiехъ прасѧтѣхъ и Винiи Пухѣ
Пользователь nikola_borisov сослался на вашу запись в своей записи «О трiехъ прасѧтѣхъ и Винiи Пухѣ» в контексте: [...] тика, правда, ну очень сильно хромает, но здесь http://edgar-leitan.livejournal.com/258445.html [...]
livejournal
Apr. 25th, 2015 09:08 am (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь makkawity сослался на вашу запись в своей записи «Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] ѹбо Нїфъ-Нїфъ кущу изъ плевелъ, Нафъ-Нафъ же из хврастїѧ, Нуфъ-Нуфъ же из каменїѧ созда себѣ домъ. [...]
livejournal
Apr. 25th, 2015 11:57 am (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь red_atomic_tank сослался на вашу запись в своей записи « Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] Оригинал взят у в Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
livejournal
Apr. 25th, 2015 12:41 pm (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь marxowitch сослался на вашу запись в своей записи «Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] ѹбо Нїфъ-Нїфъ кущу изъ плевелъ, Нафъ-Нафъ же из хврастїѧ, Нуфъ-Нуфъ же из каменїѧ созда себѣ домъ. [...]
walter_kim
Apr. 25th, 2015 01:23 pm (UTC)
Не могли найти у савецкого горе-пейсателя Гимнюка
ещё более идиотское сочинение?
edgar_leitan
Apr. 25th, 2015 02:07 pm (UTC)
Вам хорошо или не очень? Может, вы со своим советски-сталинским гимном перепутали?
Совсем гражданам плохо в путинской гебешной Рашке, мозгом болеют.
(no subject) - walter_kim - Apr. 25th, 2015 02:35 pm (UTC) - Expand
(no subject) - bigbeast_kd - Apr. 25th, 2015 08:19 pm (UTC) - Expand
livejournal
Apr. 25th, 2015 02:43 pm (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь sserg1965 сослался на вашу запись в своей записи « Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] Оригинал взят у в Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
livejournal
Apr. 25th, 2015 03:37 pm (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь threeeyedfish сослался на вашу запись в своей записи « Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] Originally posted by at Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
livejournal
Apr. 26th, 2015 04:04 am (UTC)
Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.
Пользователь thor_2006 сослался на вашу запись в своей записи « Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ.» в контексте: [...] нал взят у в Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
livejournal
Apr. 26th, 2015 02:11 pm (UTC)
ААА! Сие экстаз архетипического отростка есть!
Пользователь russobalt_k сослался на вашу запись в своей записи «ААА! Сие экстаз архетипического отростка есть!» в контексте: [...] нал взят у в Сказанїе ѡ трїехъ свинїѧхъ. [...]
Page 1 of 2
<<[1] [2] >>
( 40 comments — Leave a comment )

Profile

moj lik
edgar_leitan
Эдгар Лейтан

Latest Month

November 2017
S M T W T F S
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Tags

Powered by LiveJournal.com